
POSER #2 

In a frame of snooker the cue ball comes to rest hard up to the curve of the cushion 
next to a pocket such that a straight line path to all balls on is unavailable. 

Question 1 - Is the incoming striker snookered?  NO - Section 2 Rule 17  

The cue-ball is said to be snookered when a direct stroke in a straight line to every 
ball on is wholly or partially obstructed by a ball or balls not on. 

(e) The cue-ball cannot be snookered by a cushion. If the curved face of a cushion 
obstructs the cue-ball and is closer to the cue-ball than any obstructing ball not on, 
the cue-ball is not snookered.  
 
Question 2 - Must the referee call a miss if a ball on is not first struck? NO 
The foul and a miss rule in this situation is the same  as any other where a straight 
line path is unavailable to any or all balls on and  the only criteria for the referee to 
call a miss is if  in his opinion, a genuine attempt had not been made. This is not a 
situation where a call of ‘miss’ is mandatory. But not if penalty points were required 
before or after the strike and/or the value of points available equalled the point 
difference 

Section 3 - Snooker Rule 14. Foul and a Miss (a) The striker shall, to the best of 
his ability, endeavour to hit the ball on 

Section 3 Rule 10. Penalties (vi) causing the cue-ball to miss all object balls;  

Question 3 - If a foul had occurred prior to the cue ball ending up in the position 
described, can the referee award a free ball? NO - PLAYER IS NOT SNOOKERED 

SECTION 3 RULE 13. Free Ball - A free ball is a ball, other than the ball on, which 
the striker nominates as the ball on when snookered after a foul (see Section 3 Rule 
12). 
 

Question 4 - The non striker is a female player wearing open toed shoes and a skirt, 
is this acceptable dress for a ranking tournament?  YES 

IN THE ABSC PLAYING CONDITIONS - no mention of dress code for female 
players  

THE IBSF PLAYING CONDITIONS CLEARLY STATE FOR WOMEN Dress 
trousers, or skirts, no shorter than kneecap, shall be worn to all match sessions. 
Jeans will not be acceptable. Predominately plain coloured shirts with sleeves below 
the elbow, and waistcoats must be worn for all matches. Dress ladies dark coloured 
shoes shall be worn to all sessions, and can be open or closed toe shoes. No sports 
style shoes, sandals, or boots will be allowed 

THE OBSF CONDITIONS ARE IDENTICAL TO IBSF - WITH THE RIDER - Any 
female playing in a gender free event will be subject to the Men’s dress code 


